På tide å pirre smaksløkene!
Photos of Ted Sabarese (Via: tedsabarese, behance.net |
Afrodisiakum i ulike matvarer er diskutert og forsket på vitenskapelig. Men det er svært få, av det store utvalget av råvarer som gjennom tidene har blitt brukt som lystfremkallende og prestasjonsfremmende, som har en godt dokumentert virkning. Men friske og sunne matvarer og et godt kosthold, vil indirekte påvirke deg, og dette inkluderer også den seksuelle siden av din fysikk. En av de råvarene som derimot kan ha en effekt, er froskelår. Spansk flue er et potensfremmende middel som har vært brukt i årtider. Dette farlige stoffet fremstilles av biller som inneholder giftstoffet kantaridin. 1600 tallets dekadente og vovede brukte det, prostituerte og sexfikserte herskere som Marqis de Sade brukte det, og mange fikk alvorlige skade av stoffet. For store doser kunne føre til indre blødninger, galskap og smertefull død. Men om man doserte riktig, kunne potensen bli meget forbedret! Så til linken mellom afrodisiakum og frosk. Noen froskearter spiser insekter som inneholder stoffet kantaridin, og indirekte får froskene et snev av dette potensfremmende stoffet. Dosen du får i deg ved å spise froskelår er ikke giftig, og de kan ha en positiv effekt på lysten og utholdenheten. Østers inneholder sink, som på sin side virker gunstig ved eks. produksjon av testoteron og påvirker lystsenteret i hjernen. Ginseng er en annen vitenskapelig dokumentert råvare som har gunstig avslappende effekt på den glatte musklaturen i penis. Musklaturen må være avslappet for at lemmet skal kunne erigere. kan være en vel så bra metode for å tenne din kjære, eller løse litt på stemningen ved et bord.
Matvarer har i all tid vært brukt for å øke sexlysten og ikke minst utholdenheten. Noen matvarer ble brukt for å øke sjansene for få mange barn, og da aller helst sønner, andre for å tenne en gnist i din utkårede. Mat med erotiske ”krefter” har vært brukt som fristelser og belønning, kjærlighetserklæringer og som imponerende spiselige kunstverk. Og selv om virkningene av alle disse matvarene ikke kan garantere for en potensiell virkning, skader det vel ikke å prøve…. Servere et sexy måltid!
Koriander er en urt med opprinnelse i middelhavsområdet og Vest-Asia. Både bladene og frøene er mye brukt som krydder, men har veldig forskjellig smak og anvendelse. Korianderfrøene har blitt brukt som kulinarisk ingrediens siden oldtiden, og det er frøene som brukes i eterisk olje. Koriander blir betraktet som en gledens urt og blir regnet som afrodisiakum på grunn av fytoøstrogeninnholdet I planten. I det gamle Egypt bløtla de koriander og hvitløk i vin, og drakk det som et afrodisiakum. Korianderfrø ble også ofret til tempelgudene fordi man trodde den var hemmeligheten til lykke. Den friske korianderen har en appetittvekkende smak og virkning, og er et must feks i Asiatisk matlagning.
Chilipepper inneholder capsaicin, som får kroppen å frigjøre endorfiner som i seg stimulerar sexualdriften.
Mörk choklad innehåller fenyletylamin, ett av de kemiska emnen som kroppen produserer naturlig når man er forelsket.
Østers innehåller høye mengder zink, som har positiv effect for å øke produksjonen av testosteron. Testosteron øker kjønsdriften hos begge kjønn.
Fosfor: Fosfor er absolutt nødvendig for et normalt og aktivt seksualliv. Mineralet finnes naturlig i frukt, grønnsaker, hvete, nøtter og frø. For at kroppen skal oppta en riktig mengde fosfor, må den også tilføres riktige mengder kalsium.
Kaviar: Vi vet ikke om det er prislappen på russisk kaviar, eller det høye proteininnholdet som gjør kaviar til et så høyt verdsatt afrodisiakum.
Kaviar er lovprist av berømte elskere som Casanova, Dostojevski og Rasputin!
Det finnes rimeligere alternativer enn den kostbare russiske kaviaren fra størfisken. Kaviar består av behandlede fiskegg (rogn), og tilbredes fra ulike fiskeslag. Fargen kan være rød, orange eller sort. Du får kjøpt små bokser med rimelig kaviar i enhver matbutikk, mens den dyre russiske bare fås i finere delikatesseforretninger. Kaviar kan spises sammen med hakket løk, hakket kokt egg og kjeks. Champagne passer utmerket til!
Kvann er et gammel nordisk mat og krydderurt. Av Kvannen har man også laget et elskovsmiddel av rot og stengel. Det er beskrevet blant annet i ”svarteboka”. Kvannen ble også brukt mot datidens pest og ymse plager, og var viktig også som matplante. Vikingene bragte den ut i verden og den er blitt kalt Norges første eksportartikkel.
Løpstikke (løvstikkeble også kalt Kjærlighetsurt. Løpstikken kan mine litt om selleri i smaken, og passer godt i kjøttsuppe og grønnsakstuninger. Krydderurten ble sådd på gårdene for at husdyrene skulle bli yre og de ville parre seg på riktig tid. Det var til og med forbudt for munker og nonner å plukke denne urten. Så løpstikken var kjent som et potent kjærlighetsmiddel for både folk og fe. Bruken av løpstikke som afrodisiakum var nok større ute i Europa enn i Skandinavia. I Tyskland het den Liebsstykel, i England Loveage og i Russland kalte de den for Ljubisoku. Løpstikken sies også å helbrede innvortes sykdommer.
Mandler: Dette er frukten på et lite hurtigvoksende tre med det latinske slektsnavnet Amygdalus. Vi har to typer mandel - søt og bitter. Den bitre skal være den mest virksningsfulle. Den inneholder glykosinet amygdalin og ensymet emulsin. I arabiske og indiske elskovsbøker omtales mandelen som en stimulans for kvinners elskovslyst og mannens potens.
Ruccola: Ruccola ble sådd rundt statuen til guden Priapus for å gjenvinne kraften i penis. I middelalderen tok kirken avstand fra lidderligheten som var forbundet med planten, og forbød dyrking av den i klosterhagene
Pinjekjerner: I enhver god pesto har pinjekjerner vært brukt siden romernes tid som et afrodisiakum. Ha en håndfull i en food processor sammen med friske basilikumblader, olivenolje, salt, pepper og parmesan, og legg en spiseskjefull på toppen av pastaen!
Sjokolade: Forskere har nå vist det som kvinner har visst i århundreder: Sjokolade er en av de mest effektive afrodisiaka som er å oppdrive! Sjokolade inneholder for eksempel stoffer som styrker forelskelsesfølelsen! Spesielt skal den mørke sjokoladen være virksom.
Skalldyr: Har gjennom tidene vært kjent som et virkningsfullt afrodisiakum. Spesielt på grunn av deres innhold av jod, fosfor og mineraler.
Sopp ble tidlig brukt av egypterne, grekerne og romerne. Trøfler er berømte for sin virkning på de seksuelle driftene. men også steinsopp og kantareller har en fantastisk smak som setter sansene i gang.
Østers er kjent som en sensuell matvare, pga sitt utseende. Mange mener at utseendet ligner det kvinnelige kjønnsorgan, og den bøte saftige konsistensen virker pirrende på noen. I hine tider ble østers anbefalt til menn som kjente seg kjønnssvake. I tillegg til jod inneholder også skjellet sink, som virker styrkende på prostatakjertelen. Sinkmangel kan forstyrre den mannlige seksualkraften. Østersen stimulerere uansett en av apetittene, så hva med østers og champagne på bordet neste date!
Asparges har vært kjent i mange år som en grønnsak som setter farti lystene. Særlig de ferske hvite som er dampet i saltet vann, og servert med en deilig saus. Perfekt forrett som er enkel å tilberede.
Artisjokk er også regent som en lidderlig grønsak. Kvinner ble anbefalt å spise “hjertet” som er utsøkt delikat når det er ferskt og mørt. Bladene er også deilig småsnack, de nappes av den kokte artisjokken og serveres med en god olivenolje blandet med, hvitløk, salt og sitron. Man drar av den siste lille bløte delen av bladet med tennene, og sutter I seg oljeblandingen.
Kaviar har ett høyt innhold av Zink og det sies å ha bra effekt på menn. Øker produksjon av testosteron. Og så er det den følelsen av å spise det, med alle kornene på tungen. Serveres naturell med evt løk og kjeks.
Avokado kalles også for testikkeltre, der fruktene henger i par og unektelig kan minne om mannens pung. Advokadoen sies å ha gustig virkning på kjønnsdriften.
Fiken pga sitt utseende og søtlige smak, så blir modne fikener oppfattet som erotiske. Det blir sagt at dette var favoritten til Dronning Cleopatra.
Fennikel ble helt siden oldtiden blitt betraktet som lystfremmende. Brukt i feks en sterk suppe eller frøene ble brukt som afrodisiakum i eldre tider. Også fennikelsaft er et kjent afrodisakum.
Løk og hvitløk. Kongen over alle konger blant våre kjøkkenurter. Løken sies å motvirke høyt blodtrykk og bekjempe sukkersyke, diaré, dysenteri og mavekrampe. Forebygger kreft og renser tarmene. Den er gunstig mot nikotin og regulerer kolesterolinnholdet i blodet. Men løk, og spesielt å nevne er hvitløken, har i årtider blitt betraktet som kjærlighetsmat. Sist, men ikke minst, et avholdt potensmiddel. Løk en av de eldste kjente spiselige afrodisiaka som er brukt i gamle hinduistiske, egyptiske og arabiske oppskrifter.
Og husk at når begge parter spiser det så smaker og lukter en likt og da er det ikke ubehagelig.
Sjokolade har alltid blitt betraktet som afrodisiakum. Den mørk sjokoladen utløser de samme endorfiner som ved forelselse. En god grunn for å gi sjokolade som gave til den man elsker eller ønsker å elske.
Jordbær sammen med andre friske bær som bringebær, bjørnebær osv, er og kjent for å være lystfremmende. Og så er de lette å kjøpe her i Norge.
Fersken og aprikoser kjent i andre strøk av verden som erotiske. Flere andre frukter kan og ha denne virkningen og mest kjent er ananas, svisker, lithce, melon og bananer mfl.
Bønner og linser er styrkende og potensfremmende på grunn av høyt innhold av zink, B6 og proteiner.
Champagne er viden kjent for sin effekt på lystene. De lystige boblene som gjør at du blir beruset fortere. Stemningen rundt anledningen til Champagnen, og ikke minst smaken, som virkelig passer til en drøss romantiske matretter, gjør sitt til at denne drikken absolutt kan anbefalest som lystfremmende.
Så godtfolk finn fram kokebøker, champagneglass og forklær, det er tid for å lage mat med kjærlighet!!
Lystens kokebok, laget av Lars Barmen, foto Johs. Bøe
*Visuella*